Beypazarı’nın evladı, Beypazarı halkının Kazanması için Kolları sıvadı:
BEYPAZARI DOĞAL MADEN SUYU
Haber
05 Haziran 2021 - Cumartesi 16:22
 
Beypazarı’nın evladı, Beypazarı halkının Kazanması için Kolları sıvadı:
-Beypazarı’nın evladı, yılarca idarecilik yapan Elektrik mühendisi Mustafa Dızman, Beypazarı Halkının daha çok kazanması ve bilinçli çalışmalarda yer alması ve ürettiğinin para etmesi için ilçede bir Kooperatif Kurulması yönünde çalışması sürüyor..
TARIM Haberi
Beypazarı’nın evladı, Beypazarı halkının Kazanması için Kolları sıvadı:

BEYPAZARI(YT)-Beypazarı’nın evladı, yılarca idarecilik yapan Elektrik mühendisi Mustafa Dızman, Beypazarı Halkının daha çok kazanması ve bilinçli çalışmalarda yer alması ve ürettiğinin para etmesi için ilçede bir Kooperatif Kurulması yönünde çalışması sürüyor.

Bir çok kişi ve kuruluş tarafından tanınan uzun süre Çayırhan Termik Santralde müdürlük görevinde bulunan Mustafa Dızman, ilkokul, Ortaokul Lise eğitimimi Beypazarı’nda tamamladı. Ardından Üniversiteyi de Ankara Gazi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü tamamladı ve kısa süre içinde iş hayatını atıldı.

Kamu kuruluşundan üst düzey yönetici olarak emekli olan Mustafa Dızman, Beypazarı halkının çalışkan olduğunu ve her zaman da yenilikleri takip ederek, kendini geliştirme gayretinde olduğunu söyledi.

Beypazarı’lının  güç birliği konusunda özellikle Tarım alanında ciddi adımlar atamadıklarını belirten Dızman, “Çiftçiler bildikleri kolay üretim yaptıkları havuç, turp, Ispanak, Taze soğan, Marul gibi ürünleri yetiştiriyorlar, ancak yeterli planlama ve arz talep dengesi sağlanamadığı için genellikle satış fiyatının çiftçinin kazanç elde edeceği değere ulaşması mümkün olmamaktadır. Bu durum çok ciddi para kaybına, işgücü kaybına, su kaybına, gübre kaybına ve en önemlisi toprağın verimliliğinin azalmasına ve yok olmasına sebep olmaktadır” dedi.

Yıllardır bu sürecin böyle devam etmekte olduğunu ve çiftçinin “ya tutarsa planlaması” ile ciddi paralar harcayarak hatta Bankalara borçlanarak her yıl aynı senaryoyu devam ettirmekte olduğuna değinen Dızman, “  Bu sürecin olumlu olmasını temin etmek; planlı tarım yapılması ve ürünün değerinde satışının yapılabilmesi için Kooperatifleşmek çok önemli bir araçtır.

Tarımda Kalkınma Kooperatifi kurulması ve bilinen tarım ürünlerinin dışında, Katma Değeri yüksek ürünlerin ekilmesi ve üretilen ürünün işlenerek yani değer artışı yapılarak satışının yapılması çiftçinin yani kooperatif ortaklarının emeklerinin karşılığını alması için çok önemli bir araçtır üstelik Kooperatiflere ciddi destekler verilmektedir” diye konuştu.

Kooperatif kurarak halen çiftçilik yapanlara örnek olmak ve farklı ürünler yetiştirerek örnek uygulamaları göstermek ve kooperatifimizle diğer çiftçilerle işbirliği ve güç birliği yapacaklarını anlatan Dızman, şu ifadelere yer verdi:

“Üretim ve satış planlaması olmadan arz talep dengesi sağlanmadan ürünün değerinde satışı mümkün değildir. Dünyadaki tarım alanındaki gelişmeleri takip etmek ve yeni teknolojileri Ülkemize Beypazarı’na getirmek ancak güç birliği ile mümkündür. Toprak, araç gereç, tohum, gübre, verimlilik, su tüketimi, pazarlama ve üretilen ürünün işlenmesi ve katma değer artışı sağlanması Kooperatif ile mümkündür.  Bu amaçla iki yıl öncesinden başlayan planlama ile; Kooperatifleşme ve katma değeri yüksek ürün ekilmesi ve ürünün işlenerek satılması ile ciddi ekonomik getiriler elde edilebilmesi için; Beypazarı TILSIM Tarımsal Kalkınma Kooperatifini; 7 kurucu toplamda 20 arkadaşla birlikte kurma kararı aldık ve hemen faaliyete başladık.  1964, 1965 li yıllarda Beypazarı’nda Susam ekimi yaygındı biz Yukarı Başağaç Bekseri Mevkiindeki bağımızda Susam eker ve ürününden kış döneminde ihtiyacımızı karşılamak üzere Kurşunlu Cami Altında Yağcı Kemal amcanın dükkanın da susamı kollu makinada çektirir sıvı (Şırgınyağ) yağı şişeye doldurup evimizde yemeklik yağ olarak kullanırdık ve yağcıya bu işlem için para ödemezdik sıvı yağın bir kısmını hizmet bedeli olarak alırdı".

7 Kişilik Kooperatif kurucuları; Mustafa DIZMAN, Aydın SEVİMLİ, Barış KOÇAK, Muammer KÖKSAL, Ergun TUNCEL, Necmi NACAK, Ümmet TOPBAŞ. Diğer 13 ortağımızla birlikte kurucu arkadaşlara çok teşekkür ederim. 

Bu yıl için ikinci bir ürün Kudret Narı yetiştirmekteyiz. Kooperatif ortağımız Kayabükü Muhtarı Muammer KÖKSAL’a teşekkür ederiz kendisine ait SERA’yı bize tahsis etti orada Çekirdekten fide üretimi yapıyoruz fideleri büyük seraya dikerek Kudret Narı yetiştirip piyasaya arz edeceğiz. Kudret Narı’nıda işleyerek piyasaya arz edeceğiz.

Gelecek yıl Kooperatifimizin ekonomik gücüne paralel katma değeri yüksek farklı ürünler ekmeyi ve memleketimize çok yönlü fayda sağlamayı planlıyoruz. Örneğin Safran yetiştirebiliriz ancak bugünden bilimsel araştırmalar yapıyoruz Beypazarı’nda yetişirmi verimli olurmu bu süreci çok ciddi inceliyoruz. Üniversiten konuyla ilgili Uzmanlarla görüşüp onlardan teknik destek alıyoruz.

İklim değişikliği nedeniyle yakın gelecekte Ülkemizde çok ciddi su problemi yaşanacağı otoritelerce ifade edilmektedir. Bu nedenle suyu hangi amaçla olursa olsun planlı ve tasarruf ederek kullanmalıyız, tarımda kullandığımız su tüketimini azaltmalıyız ve su ihtiyacı az olan ürünlerin ekilmesini tercih etmeliyiz.”

Kooperatif. Kurucusu Dızman’dan teşekkür geldi.

Planlı ve farklı türlerin üretimini yapmak ürünü işlemek değer artışı sağlamak pazarlamada etkin olmak için güçlü kooperatif yapısı oluşturmak gerekir bu amaçla kooperatifçiliğe inananlara kapımız açık en önemlisi diğer çiftçi arkadaşlarla işbirliği yapmaya birlikte üretmeye ve pazarlamaya hazırız. Kooperatifin kuruluş ve uygulama safhasında katkı ve desteklerini esirgemeyen Kaymakamımız Sn. Bilal BOZDEMİR, Belediye Başkanı Tuncer KAPLAN ve İlçe Tarım Müdürümüz Sn. Esin KORKMAZ'a teşekkür ederiz.

Selam ve saygılarımla.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Beypazarı’nın, evladı,, Beypazarı, halkının, Kazanması, için, Kolları, sıvadı:,
Yorumlar
juul juul pod puff bar juul pods glo iqos iluma etanj armatür komatsu yedek parça ankara acil dişçi ankara güneş enerjisi polyester çember almanya sohbet chat masura
Haber Yazılımı