Beypazarı’nın adeta simgesi haline gelen Kuru’ya her geçen gün ilgi daha da artıyor.
BEYPAZARI DOĞAL MADEN SUYU
Haber
19 Nisan 2023 - Çarşamba 12:20
 
Beypazarı’nın adeta simgesi haline gelen Kuru’ya her geçen gün ilgi daha da artıyor.
-Beypazarı ilçesinde üretilen ve çeşitli aşamaların ardından piyasaya arz edilen Kuru’ya her geçen gün ilgi ve talebin arttığı bildirildi.
EKONOMİ Haberi
Beypazarı’nın adeta simgesi haline gelen Kuru’ya her geçen gün ilgi daha da artıyor.

BEYPAZARI (YT)-Beypazarı ilçesinde üretilen ve çeşitli aşamaların ardından piyasaya arz edilen Kuru’ya her geçen gün ilgi ve talebin arttığı bildirildi.

Geçmiş dönemlerde sadece evlerde tüketilmek üzere hazırlanan Kuru, artık piyasaya da arz ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Ticaret Odası tarafından Coğrafi tescil alınan Kuru’nun yapımında ve imalatında standardının düşürülmemesi için daha da önem gösteriliyor.

Kuru, öncelikli olarak Un, margarin, tereyağ, baharat ve süt ile yoğrularak elde edilen bir ürün olarak, macun kıvamına getirilen Hamur, kadınların hassasiyetiyle kesilerek, tepsilere dizilip, fırına veriliyor. Fırında pişmesinin ardından fırından alınan kuru, dışarıda bir müddet soğumaya bırakılıyor. Soğuk hale gelen kuru, tekrardan fırınlara verilerek, “Kuru”adını alması için 3-4 Saat fırınlarda kurutuluyor. Bu kurumanın ardından Çıkarılan kuru paketlenerek tüketime arzediliyor.

Kuru imalatçısı Altan Değirmencioğlu, Beypazarı’kuru sunun herkesim tarafından bilindiğini ve lezzetli bir ürün olduğunu söyledi.

Kuru’yu lezzetli kılan’ın ise içine atılan baharattır, kokulardır, tere yağdır, en önemlisi su katılmaz, su yerine tamamen süt ile yorularak kıvamının oluşmasından kaynakladığına değinen kuru, imalatçısı Değirmencioğlu, şunları kaydetti:

“Bayram dolayısıyla Kuru’ya olan ilgi arttı. Bu nedenle imalatlarımız sürüyor. Beypazarı Kuru’sunun 3-4 aşaması var. Öncelikli olarak hamur yoğrulur ve biraz dinlendirilir. Sonra fitil şeklinde elle yuvarlanarak kesilecek hale getirilir. Kesimin ardından fırınlara atılır. Yüksek ateşte pişirilir. Ardından çıkarılan Kuru’lar, fırının ısı derecesi düşürülerek, tekrardan kuru’ması için 3-4 saat fırına verilir. Bu aşamada Kuru’nun kuruması sağlanıyor. Kuru, fırından çıkmasının akabinde iyi koşullarda saklanırsa -45 ay tazeliğini koruyor. Kuru, insanı doyurmaz, açta bırakmaz. Kahvaltıların vazgeçilmezi, çok lezzetli bir üründür. Kuru’ya olan talebi karşılamak üzere Kuru, imalatımız sürüyor.”

İki türde üretilen Kuru’nun Terayağlı olanın kg fiyatı 80 TL den, Margarinli olan Kg fiyatı da 60 TL’den satılıyor.

Beypazarı’nın adeta simgesi haline gelen Kuru’ya her geçen gün ilgi daha da artıyor. - Birlik Haber Ajansı (birlikhaberajansi.com.tr)

 

Kaynak: Editör: Yaşar TONBAK
Etiketler: Beypazarı’nın, adeta, simgesi, haline, gelen, Kuru’ya, her, geçen, gün, ilgi, daha, da, artıyor.,
Yorumlar
Haber Yazılımı